
Wees/Verzorgingshuis
ten behoeven van de islamitische zorg in Nederland. Ons doel is omgeldte inzamelen voor een project om jongeren op te kunnen vangen en passende begeleiding te kunnen geven.
“O gezinnen gezinnen…uw wezen, uw wezen, families families…uw arme mensen, uw arme mensen, gezinnen families…Je buren, je buren“
‘Het beste van alle huizen is het huis waar een wees geniet van zowel liefde als vriendelijkheid’
– gezegde toegeschreven aan de profeet Mohammad
Eind 2002 heeft Mevr. Hanke O, en Mevr. Aletta Rozeboom zetten zich in voor het creëren van het eerste multiculturele Nederlandse weeshuis, of kinderzorginstelling, gebaseerd op islamitische humanitaire en onderwijsprincipes. Met het doel een verschil te maken in het leven van kinderen van multicultureel erfgoed, die hun stemrecht hebben verloren door overlijden of afwezigheid van hun ouders, is hun innovatieve idee om zorgmogelijkheden te ontwikkelen en aan te bieden in
Noord-Holland, gelegen in een boerderij.
Door het samenbrengen van een netwerk van zorgprofessionals en maatschappelijk werkers met bestaande expertise in het werken in multiculturele omgevingen, is de huidige SIZ-organisatie organisch gegroeid en heeft zich ontwikkeld tot haar huidige vorm.
De realisatie van een zelfstandig weeshuis, gelegen op een boerderij in Noord-Holland, omarmt de oorspronkelijke oprichtingsethos, is stevig in zicht.
Begin 2020 heeft het bestuur van Stichting Islamitiche Zorg (SIZ) het besluit genomen om uit te breiden naar een nieuwe centrale locatie. Deze voorziening bood voldoende ruimte voor huisvesting, jeugdzorg en dagbesteding. Door de grotere capaciteit konden tieners en jongere kinderen van elkaar worden gescheiden in twee verschillende leeftijdscategorieën, op overeenkomstige afzonderlijke locaties.
Door gebruik te maken van de beschikbare lagere tarieven van landbouwgrond, zijn de voordelen van meer ruimte duidelijk. De beslissing om een nieuwe, uitgebreide zorgfaciliteit aan te schaffen, gevestigd nabij Groningen,
Zijn er nieuwe uitgebreide en betere mogelijkheden zou voor degenen die onder zijn bevoegdheid vallen. Een bijkomend voordeel is ook de mogelijkheid om inhuurmogelijkheden te faciliteren voor zorgbedrijven binnen de doorgaande zorgketen die al actief in deze sector actief zijn.
SIZ zet zich de afgelopen jaren in voor de totstandkoming van deze ambitieus nieuw bedachte vorm van zorginstelling te realiseren.
Onze visie voor de komende twee jaar is om een locatie te starten in de omgeving van Groningen zodat we professionele opvang kunnen bieden aan kinderen en jongeren. We zijn in binnen- en buitenland fondsen aan het werven en op zoek naar een geschikte ruimte.
Jongeren zullen in een familiaire en professionele setting zich veilig kunnen ontwikkelen. Er zijn veel jongeren die geen passende woonvorm kunnen vinden en nu in bijvoorbeeld gesloten instellingen terecht komen. Veelal niet omdat jeugdzorg vindt dat het kind daar hoort. Maar simpelweg omdat er geen andere mogelijkheden zijn. Jongeren komen in aanraking met middelen en gebruiken die ze op nog slechtere paden brengt. We kunnen en mogen niet wegkijken en zeggen: dat is “het lot” van deze jongeren! Allah heeft ons de opdracht te geven om voor onze jongeren te zorgen. Soms hebben jongeren ouders die door zware psychische problematiek niet meer voor hun kind / kinderen kunnen zorgen. Ook deze kinderen komen in gesloten instellingen. Jongeren komen uit onveilige situaties naar onveilige situaties. De druk en de angst dat de isoleercel weer ingezet gaat worden zorgt voor onrust. Over ons Wij gaan zelf geen kinderen uit huis plaatsen! Soms merken we in gesprekken dat dat de angst van onze broeders en zusters is. Wij spelen in op de behoefte van ouders en kinderen met een islamitische achtergrond. En daarnaast spelen we in op de behoefte van de enorme tekorten voor goede opvang voor jongeren.
HELP NU